Wat als een natte behandeling of gassing niet mogelijk is?

Als het niet mogelijk is om een natte behandeling of gassing uit te voeren kunnen wij andere oplossingen aanbieden. Deze oplossingen worden hieronder uitgelegd.

Drukloos injecteren

In historische gebouwen mogen niet alle behandelingen worden toegepast. Dit staat vastgesteld in de URL 5001 van ERM. Injecteren tegen de grote houtwormkever of huisboktor is daarom in monumentale panden alleen nog maar toegestaan middels drukloos injecteren. Tijdens deze behandeling worden er gaten geboord van 3-6mm en worden voorzien van injectieslangen. Hierna zal het middel in de slangen worden aangebracht waardoor het rustig het hout in druppelt. Meer over deze techniek onder het kopje monumentale panden.

Hete luchtbehandeling

De hete luchtmethode wordt zoals het al zegt uitgevoerd met warme lucht. Gedurende zes uur dient de kerntempratuur van het hout tussen de 48 en 56 graden Celsius te zijn. Om dit te bewerkstelligen dient het volledige object te worden verwarmt. Deze temperatuur zal dus hoger zijn dan 50 graden Celsius. Dit komt doordat de kern van het hout de minimale temperatuur moet hebben tussen de 48 en 56 graden Celsius. Wanneer de luchtvochtigheid niet juist word gereguleerd of de temperatuur te snel stijgt of daalt kan dit schade toebrengen aan het object.

Zuurstofarme methode

De zuurstofarme methode haalt zuurstof uit de lucht om de insecten te doen afsterven. Deze techniek maakt geen gebruik van vloeistof of gas. De duur van deze behandeling is zeer lang. Gedurende 21 dagen dient er een zuurstof percentage <1% te zijn.

Microgolven

Bestrijding van houtaantastende insecten middels microgolven.

Invriezen

Bestrijding van houtaantastende insecten middels vriestechniek. Gedurende een lange periode invriezen op -20 graden Celsius.