Houtworm behandelen met vloeistof

Wanneer mag een natte behandeling worden uitgevoerd?

En natte behandeling kan zowel curatief (genezing van een probleem) als preventief worden uitgevoerd.

Preventieve behandeling

Hout mag preventief verduurzaamd worden tegen houtaantastende insecten, schimmels en bacteriën. In Nederland wordt hout niet vaak van te voren preventief behandeld. Het voordeel hiervan is dat er minder gifstoffen worden gebruikt. Het nadeel hiervan is dat hout sneller besmet wordt met insecten, schimmels of bacteriën. Onder het informatie ver- bouw gaan wij dieper in op deze technieken. Hier is meer informatie te vinden over: drenken, impregneren, acetyleren en thermisch modificeren.

Curatieve behandeling

Vooraf aan een curatieve (genezing) behandeling wordt er tijdens de inspectie bepaald welke methode er word toegepast om de houtaantastende insecten te bestrijden. Voor onze natte behandelingen kennen wij de volgende behandelmethodes.

Oppervlakte behandeling

Wanneer er besmetting is van de gewone houtwormkever, spinthoutkever of bonte knaagkever kan er een oppervlakte behandeling worden uitgevoerd. Deze bestrijdingsmethodiek bestaat uit het aanbrengen van vloeistof aan de oppervlakte van het hout.

Hierna zal de werkzame stof in het hout trekken en zorgen voor een bescherming tegen houtaantastende insecten. De insecten in het hout zullen doodgaan door het middel. Het bestrijdingsmiddel is tot 10 jaar actief in het hout. Voor deze techniek mag er geen beits- of verlaag aanwezig zijn op het hout.

Injecteren

De injectie techniek wordt toegepast bij de huisboktor en bonte knaagkever. Er worden in het hout gaten geboord met een diameter tussen de 6,5 – 9 mm. In deze gaten worden injectiepluggen aangebracht en onder druk wordt er een middel in het hout aangebracht wat diep in de kern terecht komt. Voor deze techniek mag er een beits- of verflaag op het hout aanwezig zijn.

 

Vernevelen

De rotorkoptechniek wordt ingezet wanneer bepaalde houtdelen in eerste instantie niet bereikbaar zijn. Niet bereikbaar zijn, in die zin dat andere houtdelen ervoor zitten of zo in de weg zitten, waardoor het te behandelen hout in eerste instantie niet bereikbaar is.

Om het dieperliggende hout toch bereikbaar te maken, kan de inzet van rotorkop techniek mogelijk uitkomst bieden. In dat geval wordt een behandeling uitgevoerd door diverse gaten in het hout te boren. Telkens wordt er in ieder gat een rond asje geplaatst, waar doorheen een speciale injectiespuitmond wordt gedaan. Aan het eind van de injectiespuitmond zit een roterende as die de bestrijdingsvloeistof 360 graden rondom impregneert. Het onbereikbare hout wordt op deze wijze toch bereikbaar en kan derhalve behandeld worden.

Ter illustratie kunt u bijvoorbeeld denken aan het behandelen van de vloerliggers die de vloerplanken van een vloer dragen. In bepaalde gevallen is de kruipruimte te nauw om de vloerliggers van onderaf te kunnen impregneren. In dat geval kan een behandeling van bovenaf middel deze techniek uitgevoerd worden.

Garantie

Op de natte behandelingen van Dokter Houtworm wordt een garantie gegeven. De garantie termijn wordt bepaald tijdens de inspectie en zal worden gecommuniceerd in het behandelplan/offerte.

Video's

Twan stelt zich voor

Wat is houtverduurzaming?

René stelt zich voor

Waar wordt tegen behandeld?

Hoe werkt Anticimex?

Wat voor soort klanten?

Hoe start het proces?

Wat gebeurt er wanneer je houtworm niet behandelt?

Waarom kiezen voor Anticimex?