Houtworm behandelen met vloeistof

Wanneer mag een natte behandeling worden uitgevoerd?

En natte behandeling kan zowel curatief (genezing van een probleem) als preventief worden uitgevoerd.

Preventieve behandeling

Hout mag preventief verduurzaamd worden tegen houtaantastende insecten, schimmels en bacteriën. In Nederland wordt hout niet vaak van te voren preventief behandeld. Het voordeel hiervan is dat er minder gifstoffen worden gebruikt. Het nadeel hiervan is dat hout sneller besmet wordt met insecten, schimmels of bacteriën. Onder het informatie ver- bouw gaan wij dieper in op deze technieken. Hier is meer informatie te vinden over: drenken, impregneren, acetyleren en thermisch modificeren.

Curatieve behandeling

Vooraf aan een curatieve (genezing) behandeling wordt er tijdens de inspectie bepaald welke methode er word toegepast om de houtaantastende insecten te bestrijden. Voor onze natte behandelingen kennen wij de volgende behandelmethodes.

Impregneren, Oppervlakte behandeling

Wanneer er besmetting is van de gewone houtwormkever, spinthoutkever of bonte knaagkever kan er een oppervlakte behandeling worden uitgevoerd. Deze bestrijdingsmethodiek bestaat uit het aanbrengen van vloeistof aan de oppervlakte van het hout.

Hierna zal de werkzame stof in het hout trekken en zorgen voor een bescherming tegen houtaantastende insecten. De insecten in het hout zullen doodgaan door het middel. Het bestrijdingsmiddel is tot 10 jaar actief in het hout. Voor deze techniek mag er geen beits- of verlaag aanwezig zijn op het hout.

Injecteren

De injectie techniek wordt toegepast bij de huisboktor en bonte knaagkever. Er worden in het hout gaten geboord met een diameter tussen de 6,5 – 9 mm. In deze gaten worden injectiepluggen aangebracht en onder druk wordt er een middel in het hout aangebracht wat diep in de kern terecht komt. Voor deze techniek mag er een beits- of verflaag op het hout aanwezig zijn.

Vernevelen

De rotorkoptechniek wordt ingezet wanneer bepaalde houtdelen in eerste instantie niet bereikbaar zijn. Niet bereikbaar zijn, in die zin dat andere houtdelen ervoor zitten of zo in de weg zitten, waardoor het te behandelen hout in eerste instantie niet bereikbaar is.

Om het dieperliggende hout toch bereikbaar te maken, kan de inzet van rotorkop techniek mogelijk uitkomst bieden. In dat geval wordt een behandeling uitgevoerd door diverse gaten in het hout te boren. Telkens wordt er in ieder gat een rond asje geplaatst, waar doorheen een speciale injectiespuitmond wordt gedaan. Aan het eind van de injectiespuitmond zit een roterende as die de bestrijdingsvloeistof 360 graden rondom impregneert. Het onbereikbare hout wordt op deze wijze toch bereikbaar en kan derhalve behandeld worden.

Ter illustratie kunt u bijvoorbeeld denken aan het behandelen van de vloerliggers die de vloerplanken van een vloer dragen. In bepaalde gevallen is de kruipruimte te nauw om de vloerliggers van onderaf te kunnen impregneren. In dat geval kan een behandeling van bovenaf middel deze techniek uitgevoerd worden.

Garantie

Op de natte behandelingen van Dokter Houtworm wordt een garantie gegeven. De garantie termijn wordt bepaald tijdens de inspectie en zal worden gecommuniceerd in het behandelplan/offerte.

Video's

Twan stelt zich voor

Wat is houtverduurzaming?

René stelt zich voor

Waar wordt tegen behandeld?

Hoe werkt Anticimex?

Wat voor soort klanten?

Hoe start het proces?

Wat gebeurt er wanneer je houtworm niet behandelt?

Waarom kiezen voor Anticimex?

Twan legt de natte behandelingen uit (Webinar Fragment)

Je gaf al aan van het stuk natte behandeling, dat is denk ik ook bij de meeste mensen bekend en waar zij aan denken bij houtworm. Kun je daar de verschillende mogelijkheden uitleggen?

We hebben het impregneren. Dat is eigenlijk gewoon met een met een spuitlans brengen wij middels nevel een vloeistof aan op het hout. Die vloeistof die trekt in het hout door de zuigende werking van het hout

Als je hout hebt wat niet geverfd is?

Ja precies, onbehandeld hout waarbij de poriën niet zijn afgedicht. Ik noem het altijd poriën, zelfde als een mensenhuid.

Wat er eigenlijk gebeurt, is dat door de zuigende werking van het hout, doordat die poriën open zijn, trekt dat middel in de eerste paar millimeter van het hout. Waardoor tot gedurende een periode de volledige levenscyclus stop wordt gezet, doordat de beestjes in aanraking komen met de gifstoffen die eigenlijk in het hout wordt gezogen.

Met de injectie techniek, die gebruiken we vaak bij boktor en ook bij een bonte knaagkever, want die larven die zitten wat dieper in het hout. Dan gaan we gaten boren, pluggen slaan en dan vervolgens onder een wat hogere druk gaan we bestrijdingsmiddel in het hout laten lopen, zodat je een betere verzadiging krijgt van het hout. Dat is bijvoorbeeld met de spinthoutkever of met een gewone houtwormkever niet nodig.

En dan hebben we als laatste de rotorkop

Op het moment dat je bijvoorbeeld een kruipruimte gedeelte hebt waarbij je er niet onder kan komen, maar je weet wel dat er aantasting zit, dan kun je vanaf de bovenzijde wat gaatjes boren. Op het moment dat je die gaten boort kun je de rotorkop door het gat heen stoppen waardoor die er omheen de vloeistof weg spuit. Zodat je wel ook op moeilijk bereikbare plekken ook een behandeling kan uitvoeren.

Dus dat is eigenlijk ook een soort van impregneren?

Ja, maar alleen dan middels de rotorkop techniek.

De natte behandeling, dat heeft wel een groot voordeel. Dat is dat er een residu achterblijft. Dat betekent dat er gifstoffen achterblijven in het hout, die voor een bepaald aantal jaren werkzaam is. Dat is ook afhankelijk van hoe vochtig het hout is en dat soort dingen, dat moeten we altijd op locatie bekijken. Maar dat betekent dat op het moment dat de levenscyclus stop is gezet, en er komt weer een nieuw beestje aangevlogen die komt weer in aanraking met dat hout, dat je ook direct weer die afdoding hebt van dat insect zodat je die herbesmetting ook niet krijgt.

Een nadeel is dat je veelal alleen de bereikbare houten delen kunt raken. Je kunt niet de houten regels achter een gipsplaat raken.

Qua veiligheidseisen; het is altijd noodzakelijk om bijvoorbeeld de cv-ketel, die heeft altijd een waakvlammetje, zorg dat die gedoofd is. Dat je de stroom er vanaf haalt en sowieso nadat de behandeling is uitgevoerd heb je een x aantal uren dat je niet in het pand aanwezig mag zijn vanwege de dampen die er hangen.