Gewone Houtwormkever

Anobium punctatum

Hoe ziet de gewone houtwormkever eruit?

Een volwassen exemplaar van de gewone houtwormkever is tussen de 2 en 5mm lang. De houtwormkever wordt vaak verward met de voorraadaantastende broodkever. De houtwormkever heeft een gewelfd halsschild en is donkerbruin. De larven zijn tot wel 6mm lang.

Fragment uit de Webinar met uitleg over Houtworm

Hoe ziet de levenscyclus eruit?

De houtwormkever ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:

  • – Ei
  • – Larve
  • – Pop
  • – Volwassen

De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.

Van mei tot en met augustus worden 20-40 eitjes geplaatst in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt schade aan door boorgangen te maken in het hout. Hierna verandert de larve binnen enkele jaren in een pop, die uiteindelijk een volwassen exemplaar wordt. Gemiddeld duurt de volledige gedaanteverwisseling tussen de 3 en 5 jaar. De volledige periode van de gedaanteverwisseling is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur. Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt een uitvliegopening. Deze uitvliegopening is 1 tot 2mm. Het boormeel is korrelig en bestaat uit uitwerpselen.

Fragment uit de Webinar over de levenscyclus

Wat is het schadebeeld?

De larve van de gewone houtwormkever richt de schade aan in het hout. De gewone houtwormkever is op zijn gemak bij een vochtpercentage in het hout boven de 20%. Zo is hij vaak te vinden in de kruipruimte of in het dak van een woning. De gewone houtwormkever komt daarnaast vaak in drogere ruimtes voor. Ze tasten niet alleen houten constructies aan maar, ook andere objecten zoals meubels van hout.

Uiteindelijk zal het volwassen exemplaar een uitvliegopening maken. Dit is ook het moment dat u de schade voor het eerst kunt waarnemen. Uiteindelijk kunnen aangetaste objecten hun sterkte verliezen. Dit kan zorgen voor problemen.

Hoe kun je de gewone houtwormkever bestrijden?

De gewone houtwormkever is te bestrijden via een natte behandeling of gassingsbehandeling.

Inspectie

inspectie

Bij het aantreffen van sporen of vermoeden van houtworm adviseren we altijd om een vakkundige inspectie te laten uitvoeren. Bij een inspectie wordt ter plaatse bekeken:

  • – Of er sprake is van een actieve besmetting
  • – Welke soort(en) aantasters er zijn
  • – Hoe groot de schade is
  • – Of er een behandeling nodig is

Natte behandeling

hout-impregneren-boktor

Tijdens een natte behandeling wordt er een vloeistof aangebracht op het onbehandelde hout. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Door de zuigende werking van het hout wordt het bestrijdingsmiddel opgenomen in het hout. Dit zorgt ervoor dat aanwezige aantasters worden uitgeschakeld en ergere schade wordt voorkomen.

Gassing

loenen-houtworm-anticimex-begassing-tent

Bij een gassing tegen de gewone houtwormkever wordt in vier dagen alle levensstadia afgedood. Deze methode werkt ook bij aantasting in geschilderd hout en houten delen die niet zichtbaar zijn. Hierdoor hoeven er geen sloopwerkzaamheden plaats te vinden.