Spinthoutkever

Lyctus brunneus

  • Ook wel Parketkever genoemd
  • Komt voor in: Loofhout

Hoe ziet de spinthoutkever eruit?

Het volwassen exemplaar van de spinthoutkever is tussen de 2-7 mm lang. De spinthoutkever is bruin. De larven zijn ongeveer 5-7mm.

Fragment uit de Webinar met uitleg over Spinthoutkever (vanaf 2:40)

Hoe ziet de levenscyclus eruit?

De Spinthoutkever ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:

  • – Ei
  • – Larve
  • – Pop
  • – Volwassen

De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.

In de zomer maanden worden er circa 70 eitjes afgestaan. Dit gebeurt in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt de schade aan door boorgangen te maken in het hout. Hierna verandert de larve na enkele jaren in een pop. En uiteindelijk het volwassen exemplaar. Gemiddeld duurt de volledige gedaante verwisseling tussen de één en twee jaar. Deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur. Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt kleine uitvliegopening. Deze uitvliegopeningen zijn ongeveer 1-2mm. Het boormeel lijkt op stof.

Fragment uit de Webinar over de levenscyclus

Wat is het schadebeeld?

De larve van de spinthoutkever richt de schade aan in het hout. De spinthoutkever heeft al genoeg aan 7% vocht in loofhout. Zo is hij vaak te vinden in afwerklijsten en sierlijke daken.

Uiteindelijk zal het volwassen exemplaar de uitvliegopeningen maken. Dan pas ziet u dat er schade is.

Hoe kun je de spinthoutkever bestrijden?

De spinthoutkever is te bestrijden via een natte behandeling of gassingsbehandeling.

Inspectie

inspectie

Bij het aantreffen van sporen of vermoeden van spinthoutkever adviseren we altijd om een vakkundige inspectie te laten uitvoeren. Bij een inspectie wordt ter plaatse bekeken:

  • – Of er sprake is van een actieve besmetting
  • – Welke soort(en) aantasters er zijn
  • – Hoe groot de schade is
  • – Of er een behandeling nodig is

Natte behandeling

hout-impregneren-boktor

Tijdens een natte behandeling wordt er een vloeistof aangebracht op het onbehandelde hout. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Door de zuigende werking van het hout wordt het bestrijdingsmiddel opgenomen in het hout. Dit zorgt ervoor dat aanwezige aantasters worden uitgeschakeld en ergere schade wordt voorkomen.

Gassing

loenen-houtworm-anticimex-begassing-tent

Bij een gassing tegen de spinthoutkever wordt in vier dagen alle levensstadia afgedood. Deze methode werkt ook bij aantasting in geschilderd hout en houten delen die niet zichtbaar zijn. Hierdoor hoeven er geen sloopwerkzaamheden plaats te vinden.