Boktor

Hylotrupes baljajus

  • Schadelijkste houtinsect
  • Komt voor in: naaldhout

Hoe ziet de boktor eruit?

Het volwassen exemplaar van de boktor is tussen de 10 en 25 mm lang. De boktor is grijs tot zwart en soms donker bruin. De larven kunnen tot wel 30 mm lang zijn. Het volwassen exemplaar is goed te herkennen aan zijn lange gebogen antennen.

Fragment uit de Webinar met uitleg over Boktor

Hoe ziet de levenscyclus eruit?

De boktor ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:

  • – Ei
  • – Larve
  • – Pop
  • – Volwassen

De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.

In de zomer maanden worden er circa 200 eitjes afgestaan. Dit gebeurd in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt de schade aan door boorgangen te maken in het hout. Hierna verandert de larve in een pop, deze wordt uiteindelijk het volwassen exemplaar. Gemiddeld duurt de volledige gedaante verwisseling tussen de 4 en 6 jaar met uitschieters naar 11 jaar. Deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur. Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt een ovale uitvliegopening. Deze uitvliegopening is ongeveer 6-9mm. Het boormeel bevat cilindrische deeltjes en bestaat uit uitwerpselen.

Fragment uit de Webinar over de levenscyclus

Wat is het schadebeeld?

De larve van de boktor richt de schade aan. De boktor is op zijn gemak bij hoge temperaturen. Zo is hij vaak te vinden in het dak van een woning. Veelal tasten ze naaldhout aan, zoals lariks en grenen. Hierbij wordt voornamelijk het spinthout aangetast. Bij vuren wordt ook het kernhout opgegeten. U ziet pas dat er schade is wanneer het volwassen exemplaar een uitvliegopening heeft gecreëerd. Uiteindelijk kunnen aangetaste objecten hun sterkte verliezen. Dit kan zorgen voor problemen.

Hoe kun je de boktor bestrijden?

De boktor is te bestrijden via een natte behandeling of gassingsbehandeling.

Inspectie

inspectie

Bij het aantreffen van sporen of vermoeden van boktor adviseren we altijd om een vakkundige inspectie te laten uitvoeren. Bij een inspectie wordt ter plaatse bekeken:

  • – Of er sprake is van een actieve besmetting
  • – Welke soort(en) aantasters er zijn
  • – Hoe groot de schade is
  • – Of er een behandeling nodig is

Natte behandeling

hout-impregneren-boktor

Tijdens een natte behandeling wordt er een vloeistof aangebracht op het onbehandelde hout. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Door de zuigende werking van het hout wordt het bestrijdingsmiddel opgenomen in het hout. Dit zorgt ervoor dat aanwezige aantasters worden uitgeschakeld en ergere schade wordt voorkomen.

Gassing

loenen-houtworm-anticimex-begassing-tent

Bij een gassing tegen de gewone boktor wordt in vier dagen alle levensstadia afgedood. Deze methode werkt ook bij aantasting in geschilderd hout en houten delen die niet zichtbaar zijn. Hierdoor hoeven er geen sloopwerkzaamheden plaats te vinden.

Drukloze Injectie

inspectie

Bij boktor in een monumentaal pand mag alleen drukloze injectie worden toegepast. Deze techniek zorgt voor minder schade aan het monument. Tijdens deze behandeling worden gaten geboord. In deze gaten word onder lage druk het bestrijdingsmiddel aangebracht.