Bonte Knaagkever

Xestobium rufovillosum

  • Ook wel Grote houtwormkever
  • Komt voor in: loofhout

Hoe ziet de Bonte Knaagkver eruit?

Het volwassen exemplaar van de bonte knaagkever is 6-8mm. De bonte knaagkever is donker bruin met geelachtige stippen. De larve is ongeveer 11mm.

Fragment uit de Webinar met uitleg over Bonte Knaagkever (vanaf 3:05)

Hoe ziet de levenscyclus eruit?

De Bonte Knaagkever ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:

  • – Ei
  • – Larve
  • – Pop
  • – Volwassen

De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.

In de zomer maanden worden er 40-60 eitjes afgestaan. Dit gebeurd in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt de schade aan door boorgangen te maken in het hout. Hierna veranderd de larve na enkele jaren in een pop. En uiteindelijk het volwassen exemplaar. Gemiddeld duurt de volledige gedaante verwisseling tussen de twee en vier jaar. Deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur. Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt een uitvliegopening. Deze uitvliegopening is ongeveer 2-4mm lijkt op een kogelgat van hagel. Het boormeel ziet er bolvormig uit.

Fragment uit de Webinar over de levenscyclus

Wat is het schadebeeld?

De larve van de bonte knaagkever richt de schade aan in het hout. De bonte knaagkever is op zijn gemak bij veel vocht en schimmels. Zo is hij vaak te vinden in de buurt van een lekkage. Veelal tasten ze loofhout aan. Uiteindelijk zal het volwassen exemplaar de uitvliegopeningen maken. Dan pas ziet u dat er schade is. Uiteindelijk kunnen aangetaste objecten hun sterkte verliezen.

Hoe kun je de Bonte Knaagkever bestrijden?

De bonte knaagkever is te bestrijden via een natte behandeling of gassingsbehandeling.

Inspectie

inspectie

Bij het aantreffen van sporen of vermoeden van bonte knaagkever adviseren we altijd om een vakkundige inspectie te laten uitvoeren. Hierbij wordt ter plaatse bekeken:

  • – Of er sprake is van een actieve besmetting
  • – Welke soort(en) aantasters er zijn
  • – Hoe groot de schade is
  • – Of er een behandeling nodig is

Natte behandeling

hout-impregneren-boktor

Tijdens een natte behandeling wordt er een vloeistof aangebracht op het onbehandelde hout. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Door de zuigende werking van het hout wordt het bestrijdingsmiddel opgenomen in het hout. Dit zorgt ervoor dat aanwezige aantasters worden uitgeschakeld en ergere schade wordt voorkomen.

Gassing

loenen-houtworm-anticimex-begassing-tent

Bij een gassing tegen de bonte knaagkever wordt in vier dagen alle levensstadia afgedood. Deze methode werkt ook bij aantasting in geschilderd hout en houten delen die niet zichtbaar zijn. Hierdoor hoeven er geen sloopwerkzaamheden plaats te vinden.

Drukloze injectie

inspectie

Bij Bonte Knaagkever in een monumentaal pand mag alleen drukloze injectie worden toegepast. Deze techniek zorgt voor minder schade aan het monument. Tijdens deze behandeling worden gaten geboord. In deze gaten word onder lage druk het bestrijdingsmiddel aangebracht.