Heipaalkever
Nacerdes melanura L.
- Ook wel Kersentor
- Komt voor in: Bekistingshout en heipalen
Hoe ziet de Heipaalkever eruit?
Het volwassen exemplaar van de heipaalkever is tussen de 6-12 mm lang. De heipaalkever is over het algemeen roodbruin. Met een zwart uiteinde van zijn dekschild. De larven zijn ongeveer 12-18mm.
Hoe ziet de levenscyclus eruit?
De heipaalkever ondergaat een volledige gedaante verwisseling. Er zijn 4 levensstadia:
- – Ei
- – Larve
- – Pop
- – Volwassen
De eerste drie levensstadia zijn niet visueel waarneembaar in hout.
In de zomer maanden worden er eitjes afgestaan. Dit gebeurd in de naden en kieren van het hout. Deze eitjes worden binnen enkele weken larve. De larve richt de schade aan door boorgangen te maken in het hout. Hierna veranderd de larve na enkele jaren in een pop. En uiteindelijk het volwassen exemplaar. De duur van deze periode is afhankelijk van het hout, vocht en temperatuur. Uiteindelijk knaagt het volwassen exemplaar zich naar buiten en maakt een uitvliegopening. Deze uitvliegopeningen zijn ongeveer 6 mm.
Wat is het schadebeeld?
De larve van de heipaalkever richt de schade aan in het hout. De heipaalkever zit over het algemeen in bekistingshout en heipalen. De heipaalkever komt het meest voor in natte gedeeltes van het land.
Uiteindelijk zal het volwassen exemplaar de uitvliegopeningen maken. Dan pas ziet u dat er schade is.
Hoe kun je de Heipaalkever bestrijden?
De heipaalkever is te bestrijden via een natte behandeling of gassingsbehandeling.
Inspectie
Bij het aantreffen van sporen of vermoeden van heipaalkever adviseren we altijd om een vakkundige inspectie te laten uitvoeren. Bij een inspectie wordt ter plaatse bekeken:
- – Of er sprake is van een actieve besmetting
- – Welke soort(en) aantasters er zijn
- – Hoe groot de schade is
- – Of er een behandeling nodig is
Natte behandeling
Tijdens een natte behandeling wordt er een vloeistof aangebracht op het onbehandelde hout. Dit wordt ook wel impregneren genoemd. Door de zuigende werking van het hout wordt het bestrijdingsmiddel opgenomen in het hout. Dit zorgt ervoor dat aanwezige aantasters worden uitgeschakeld en ergere schade wordt voorkomen.
Gassing
Bij een gassing tegen de gewone houtwormkever wordt in vier dagen alle levensstadia afgedood. Deze methode werkt ook bij aantasting in geschilderd hout en houten delen die niet zichtbaar zijn. Hierdoor hoeven er geen sloopwerkzaamheden plaats te vinden.